به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، صنایع فرآوری کشاورزی میتواند در راستای جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی، افزایش سطح درآمد روستائیان، بالا بردن بهرهوری بخش کشاورزی و افزایش سهم اشتغال صنعتی در مناطق روستایی و نیز به عنوان جزئی از فرآیند توسعه روستایی ایفای نقش کنند.
استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۱۶۰ هزار هکتار سطح زیر کشت باغی و زارعی و همچنین تولید بالغ ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن انواع محصولات از جمله خرما، مرکبات، سبزی و صیفی، میوه های گرمسیری و … و همچنین بیش از ۷۵ هزار تن محصولات دامی از قابلیت های مناسبی در توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی برخوردار است.
جذب ۲ میلیون تن ماده خام در صنایع تبدیلی و تکمیلی هرمزگان
به گفته عباس مویدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، با فعالیت ۲۲۴ واحد صنایع تبدیلی مجموع جذب ماده خام در استان به بیش از ۲ میلیون تن افزایش یافته است این در حالی ست که طی سالهای اخیر، جذب ماده خام در این واحدها از رشد ۷۲ درصدی برخوردار بوده است و این امر یک تحول چشمگیر در صنایع کشاورزی استان هرمزگان محسوب می شود.
وی با بیان اینکه توسعه صنایع تبدیلی کشاورزی نقش موثری در افزایش درآمد و اشتغالزایی روستاییان دارد اظهارداشت: طی این مدت با رشد واحد های صنایع تبدیلی برای بیش از ۶ هزار نفر در استان اشتغال ایجاد شده است و این امر بیکاری های فصلی و دائمی در روستاها که بعنوان یکی از مشکلات عمده کشاورزان در مناطق مختلف است را تا حد زیادی کاهش می دهد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان یادآور شد: از دیگر مشکلات عمده کشاورزان از بین رفتن و ضایعات محصولات کشاورزی در دوره های زمانی و همچنین ارتباط ناقص با بخشهای اقتصادی است و صنایع تبدیلی و تکمیلی این مشکلات را تا حد زیادی مرتفع می کند به طوری که ایجاد این صنایع باعث ارزش افزوده، ایجاد اشتغال مفید و جلوگیری از اتلاف محصولات خواهد شد.
صنایع تکمیلی شیلاتی، پیشتاز در هرمزگان
صنایع تبدیلی در زیر حوزه های کشاورزی، دامی، شیلاتی و صنایع غذایی بخش های متنوعی دارد و با توجه به رشد این صنعت، همواره بر تنوع این حوزه ها افزوده می شود.
استان هرمزگان با توجه به ۹۰۰ کیلومتر ساحل قطب مهم کشور در زمینه صید و پرورش آبزیان است و از قابلیت های بسیار مناسبی در زمینه صنایع شیلاتی برخوردار است.
کشت خارج از فصل انواع سبزی و صیفی، تولید محصول خرما، مرکبات و میوه های گرمسیری نیز پتانسیل و ظرفیت ویژه ای برای توسعه صنایع تبدیلی و غذایی استان ایجاد کرده است.
مجید کمالی مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان بیشترین واحدهای تولیدی فعال در این صنایع را در زمینه های محصول خرما، زراعی، باغی، شیلاتی، خوراک، دام، طیور و سردخانه عنوان کرد و گفت: از این واحدها بیشترین حوزه فعالیت مربوط به فعالیت های صنایع شیلاتی به تعداد ۷۵ واحد با جذب ماده خام ۷۱۳ هزار تن و پس از آن زراعی ۵۱ مورد با جذب ۳۸۰ هزار تن ماده خام و همچنین ۲۷ واحد مربوط به بسته بندی و فراوری خرما با جذب ماده ۶۵ مورد بوده و ۲۴ مورد سردخانه مستقل نیز به بهره برداری رسیده است.
وی با بیان اینکه طی شش ماه اول امسال ۱۲ طرح با ظرفیت ۱۱۳ هزار تن و اشتغالزایی ۴۰۵ نفر در استان به بهره برداری رسیده است، افزود: تا پایان سال نیز پیش بینی می شود تعداد ۱۵ طرح با ظرفیت جذب ۸۰ هزار تن به چرخه تولید اضافه شود و با بهره برداری و فعالیت این واحدهای تولیدی اشتغال بیش از ۲۵۰ نفر بطور مستقیم و ۵۰۰ نفر بطور غیر مستقیم فراهم خواهد شد.
کمالی همچنین یادآور شد: پیش بینی می شود طی سه سال آینده تعداد ۷۰ طرح با ظرفیت جذب بالغ بر ۳۵۰ هزار تن به صنایع تبدیلی استان افزوده شود که حدود یکهزار و ۹۰۰ نفر اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم را در پی خواهد داشت.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان هرمزگان در خصوص تعداد بالای اخذ استعلامات و زمان بر بودن فرایند آن بعنوان یکی از مشکلات پیش روی متقاضیان سرمایه گذاری در این صنایع نیز اظهار داشت: با اتصال سامانه صدور مجوزها به درگاه ملی و اخذ استعلام بصورت آنلاین دراین فرایند، تسریع بیشتری صورت گرفته است و فرایند صدور مجوز بصورت الکترونیکی برای سرمایه گذاران انجام می شود.
شایان ذکر است بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، اولویت بندی در صنایع تبدیلی در تکمیل زنجیره تولید محصولات شیلاتی، زراعی، باغی و همچنین تکمیل زنجیره تولید گوشت قرمز و سفید بوده و همچنین احداث سردخانه های نگهداری در باغات و مراکز تولید و فراوری محصولات خام برای تولید محصول جدید با روش های نوین نیز از دیگر اولویت های توسعه صنایع تبدیلی و غذایی کشاورزی استان است.