طي دو دهه گذشته و به خصوص چند سال اخير سطح زير كشت وهمچنين توليد محصولات جاليزي  به خصوص گوجه فرنگي، خيار و بادمجان در زمينهاي زراعي استان هرمزگان افزايش چشمگيري يافته است.

ممكن است اين خوشبيني وجود داشته باشد كه با افزايش توليد، قيمت محصولات نيز كاهش مي يابد و در نتيجه با اجراي اين اصل اقتصادي ” فروش بيشتر سود بيشتر” درآمد بيشتري عايد بهره برداران كه بيشترين تلاش را دارند بشود.

اما كارشناسان بازرگاني وكشاورزي نظر ديگري دارند، به گفته آنان زياده روي كشاورزان در زمينه كشت يك محصول خاص موجب افزايش توليد و در نتيجه عدم كشش بازار و يابازارهاي مصرف شده و در نتيجه محصول توليدي آنان بدون مشتري روي دستشان باقي مي ماند تا جايي كه حتي قادر به تامين هزينه هاي حمل آنها به مقصد بازار نمي شوند.

سازمان  جهاد كشاورزي براي برون رفت از اين وضعيت طرحي را در قالب ” الگوي كشت صحيح ” با هدف خروج از تك كشتي محصولات ارايه ودر سال اول اجراي آن (سال زراعی 92-91) به مرحله اجرا در می آورد.

هرمزگان كه توليدات سبزي و صيفي  خارج از فصل آن در تنظيم بازار كشورتاثير بسزايي دارد طي هشت سال گذشته تاكنون در زمينه اجراي طرحهاي مهم و اثرگذاري از قبيل آبياري نوين، كشت داربستي، توليد محصول سالم كارايي خود را ثابت كرده است.

دراين زمينه مي توان به طرح كشت داربستي با استفاده ازآب معمولي و آب شوردريا ارايه شده توسط اين استان اشاره كرد كه با توجه به اهميتي كه دارد از سوي وزارت جهاد كشاورزي جهت اجرا به تعدادي از استانهاي كشور ابلاغ شده است.

سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان امسال به كارشناسان خود ماموريت داده تا با هماهنگي و همراهي با بهره برداران نسبت به اجراي طرح ” الگوي كشت صحيح” با هدف خروج ازتك كشتي( اختصاص زمين به كشت يك محصول) به صورت ميداني در سراسر اين استان اقدام نمایند.

مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان با تشريح اين طرح گفت: كارشناسان ناظر با مراجعه حضوري به كشاورزان و اندازه گيري ميزان ecآب، وسعت زمين زراعی، مقدارآب ، کیفیت خاک و اقلیم منطقه، كشاورز را در زمينه انتخاب نوع محصول و همچنين ميزان كشت راهنمايي و اطلاعات جمع آوري شده را نيز در فرم هاي مخصوص جمع آوري مي كنند.

مهندس كوروش صادقي اضافه كرد: در اجراي اين طرح به كشاورز گفته مي شود كه با استفاده از اين مقدار آب و زمين و هواي منطقه قادر است چه محصولاتي را و در سطح چند هكتار كشت كند.

وي يكي از اهداف اين طرح را خروج از تك كشتي (كشت يك  محصول خاص) و توصيه و تشويق كشاورزان به كشت حداقل  دو و حداكثر سه نوع  محصول ( با توجه به وسعت زمين و ميزان آب) ذكر كرد.

مهندس صادقي خاطرنشان كرد: با برنامه ريزي هاي بعمل آمده طرح “اصلاح الگوي كشت صحيح” امسال در سطح 55هزارو 400 هكتار با پيش بيني ميزان توليد يك ميليون و 340 هزارتن محصول به عنوان مهم ترين سياست و اولويت كاري سال زراعي جديد( مهر 91تا مهر 92) اين سازمان به كارشناسان ابلاغ شده است.

وي با بيان اينكه اين طرح تاكنون پيشرفت خوبي داشته افزود: طي دو ماه گذشته تاكنون با حدود هفت هزار بهره بردار بخش زراعي اين استان در سطح 27 هزار هكتار قرارداد منعقد شده و بهره برداران با مراجعه به مراكز خدمات و مديريت هاي جهاد كشاورزي شهرستانهاي استان، صورتجلسه اصلاح الگوي كشت زراعي را كه مقدمات آن از قبل ( حضور كارشناس در زمين كشاورز)  فراهم شده امضا و دريافت كردند.

 اين مقام مسوول ميزان پيشرفت مرحله اول اين طرح را شامل حضور كارشناس در زمين و تهيه فرم براي انقعاد قرارداد با بهره برداران 60درصد عنوان كردو گفت: مرحله دوم آن هم زمان با آغاز كشت محصولات به مورد اجرا گذاشته مي  شود كه در اجراي آن مهندسين ناظر در قالب شركت هاي مشاوره اي در زمينه اجراي درست  قرارداد الگوي كشت صحيح  و كشت متنوع نظارت دارند.

وي خاطرنشان كرد: با توجه به منابع موجود و شرايط آب و هوا به خصوص خشكسالي تغيير سطوح در نظر گرفته شده براي كشت محصولات ممكن است هر سه تا چهار سال يك بارتغيير كند كه اين كار با حضور كارشناسان كشاورزي عضو شركتهاي خدمات مشاوره اي در روستا و بررسي هاي صورت گرفته از سوي آنان عملي مي شود.

مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان از جمله نتايج اين طرح  به رعايت اصل مهم و اساسي تناوب، اصلاح الگوي كشت و تعديل كشت برخي از محصولات (سبزي و صيفي)، جلوگيري از نوسانات شديد قيمت و هدر رفت منابع آب و خاك اشاره كرد.

جلوگيري از شيوع انواع آفت و بيماري و علف  هاي هرز، استفاده بهينه از ماشين آلات در عمليات مختلف زراعي، بي نياز شدن از خريد تضميني و همچنين  حفظ توازن بازار از ديگر نتايج اجراي طرح “الگوي كشت صحیح و خروج از تك كشتي ” اعلام شده است.

اين مقام مسوول در سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان گفت: اجراي صددرصدي اين طرح تنها با تداوم همكاري كشاورزان سبزي وصيفي كار اين استان و عمل توصیه های فنی ارائه شده از سوی کارشناسان ميسر خواهد شد.

به گفته وي اجراي اين طرح، مشخصات بهره برداران طرف قرار داد به منظور دریافت انواع نهاده هاي مورد نيازدر سامانه اطلاعات بهره برداری ثبت خواهد شد.

مهندس صادقي با توجه به زمان باقي مانده تا زمان آغاز كشت محصولات خارج از فصل از كشاورزان اين استان خواست در اسرع وقت نسبت به انعقاد قراد كشت اقدام كنند.