مُغ‌ و مُشتا از آیین های سنتی مردم میناب است که دومین جشنواره آن در این شهرستان با شکوه  هرچه تمام تر به کار خود پایان داد.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان، مراسم آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا با حضور معاون استاندار، مدیر روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی  با هدف احیای سنت ها و به منظور ارزش آفرینی محصولات نخل در میناب برگزار شد.

 

یکی از احیا گران فرهنگ و آیین های  میناب در حاشیه برگزاری این جشنواره به جزئیات برگزاری این مراسم پرداخت و گفت: مغ بری و کنگ جوشی نزد مردم میناب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

پور زهرایی با بیان اینکه در گذشته ای نه چندان دور بخش اعظمی از اقتصاد مردم میناب در همین آیین نهفته بود، گفت: از صحنه های زیبا که بیانگر عجین شدن فضای کار و اقتصاد مردم میناب با باورها و اعتقادات دینی مذهبی است می توان به این موضوع اشاره کرد که وقتی مُغ بُر(کسی که بالای نخل است و خوشه ها را به وسیله داس از درخت جدا می کند) آخرین خوشه را از هر درخت جدا کرد فریاد می زند ” لااله الا الله” و پامُغی ها(افرادی که زیر درخت نخل مشغول جمع آوری خوشه ها هستند) در پاسخ او ندا می دهند ” محمداً رسول الله و علیً ولی الله ”

وی، مهمترین رقم برای کنگ جوشی را “هلو” دانست و خاطرنشان کرد: کُنگ جوشی علاوه بر یک آیین فرهنگی و اقتصادی، فرصت و دورهمی است که خانواده ها، بستگان و اهالی محل لحظات شاد و مفرّحی در کنار یکدیگر سپری می کنند و از آن روزگار که خارک میناب نام این شهر را در بازار هند و دیگر کشورها پرآوازه کرده بود زمان زیادی نمی گذرد ولی اکنون چندسالی این سنت زیبا که با اقتصاد مردم میناب گره خورده بود کم رنگ شده، که امیدواریم نسل جدید با احیا آن ضمن حفاظت و صیانت از میراث گذشتگان، به رشد و شکوفایی اقتصاد منطقه نیز کمک کند.

 

برگزاری بازی های بومی و محلی در کنار مُغ‌ بری و مُشتاداری 

مسئول برگزاری بازی های بومی و محلی در این جشنواره به برگزاری بازی درا و هفت سنگ بالا در این جشنواره اشاره کرد و گفت: بازی و سرگرمی های دوران کودکی که بخش شیرین زندگی هر فرد را در بر می گیرد، یکی از بخش های فراموش نشدنی زندگی را تشکیل می دهد بازی هایی که به آنها اشاره شده است تنها قسمتی از فرهنگ فراموش شده در بین بچه های امروزی است، جالب است بدانید در گذشته برخی از این بازی ها در بین افراد تا سن 40 سالگی نیز رواج داشته است.

تیم پرور با بیان اینکه بسیاری از مردم میناب غالبا این بازی ها را در دوران کودکی انجام داده اند، تصریح کرد: رفته رفته با گذشت زمان تقریبا این بازی ها فراموش شده اند و در صددیم با برگزاری این چنین جشنواره ها در احیای فرهنگ و هنر مردم این دیار گام برداشته باشیم.

 

بازسازی آیین ‌ها و رسومات گذشتگان و قدم در راه حفظ و احیای آن از اهداف جشنواره است 

دبیر دومین جشنواره آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا، هدف از برگزاری این رویداد را بازسازی آیین ‌ها و رسومات گذشتگان و قدم در راه حفظ و احیای آنان برشمرد و گفت:میناب یکی از بزرگترین نخلستان ها را دارا بوده اما با این وجود مردم از سود و فواید آن محرومند و فقط در حد امرار معاش از آن استفاده می برند.

جعفری، حمایت از قشر باغدار را باعث ایجاد شور و نشاط جمعی در این شرایط دانست و گفت: مراسم آیینی، سنتی مُغ‌ و مُشتا می‌تواند تاثیر بسزایی در راه رسیدن به اهداف بلندمدت در آینده نه چندان دور را به همراه داشته باشد.

وی با بیان اینکه این‌چنین مراسمات و برنامه‌ها تأثیر بسزایی در جذب گردشگر و بالاخص مخاطب‌های فرا استانی خواهد داشت، اظهار کرد: این برنامه که در ابتدای راه است ظرفیتی برای ایجاد اوقاتی شاد و دیدنی برای همشهریان و سایر هم استانی ها و هموطنان، زمینه ای برای زنده نگه داشتن سنت ها و جلب توجه مردم و مسئولان به ظرفیت های ویژه نخل در منطقه برای ارزش آفرینی به محصولات آن است.

جعفری، خاطرنشان کرد: مُشتاداری، مُغ‌بُری، کُنگ‌جوشی، شیره‌گیری، سِوِندبافی، صنایع‌دستی و برگزاری بازی‌های بومی و‌ محلی از مهم‌ترین برنامه‌های این جشنواره آیینی بود.

میناب به عنوان قطب فرهنگی، اقتصادی و گردشگری هرمزگان از زمان های بسیار دور دارای فرهنگ و آیین های ویژه ای بوده که تاثیر بسزایی در زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، و فرهنگی ساکنان این دیار داشته و دارد.