وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به قوانین بالادستی و در چارچوب سیاست های اقتصاد مقاومتی، اساس برنامه های بخش کشاورزی کشور بر پایه افزایش تولید از طریق بهره وری و دانش بنیان کردن با حفظ منابع پایه آب و خاک استوار است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی،مهندس محمود حجتی امروز در نشست علنی مجلس با تشریح مسایل و برنامه های بخش کشاورزی،وضعیت تولید غلات و لبنیات در نیم قرن پیش رو را مبتنی بر افزایش وابستگی کشورهای در حال توسعه به واردات توصیف کرد و اظهار داشت:تولید در کشورهای صنعتی بیش از نیاز است و این کشورها تلاش می کنند تا بازارهای جهانی را در سیطره خود حفظ کنند.
وی با بیان این که کشورهای صنعتی روزانه یک میلیارد دلار و کشورهای عضو اتحادیه اروپا تا 40 درصد به تولیدکنندگان محصولات کشاورزی یارانه پرداخت می کنند،خاطرنشان کرد:کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای حمایت از بخش کشاورزی تعرفه 192 درصدی،کشورهای آفریقا تعرفه 150 درصدی و ترکیه تعرفه 225 درصدی برای واردات محصولات کشاورزی وضع می کنند این در حالی است که بالاترین تعرفه واردات در ایران 75 درصد است.
وزیر جهاد کشاورزی با انتقاد از کسانی که به علت قیمت تمام شده بالاتر خواستار تعطیلی تولید و اردات محصولات از خارج هستند،اظهار کرد که هر محصول باید در اقتصاد همان کشور مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
حجتی در ادامه با اشاره به ساخت شبکه های یک و دو آبیاری و زهکشی در سطح دو میلیون هکتار اراضی بالادستی گفت:در اجرای شبکه های سه و چهار و چگونگی آبیاری مزارع دچار مشکل هستیم که باید برطرف شود.
وی با بیان این که توسعه سامانه های نوین آبیاری به عنوان طرحی محوری در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد،خاطرنشان ساخت:در افق 10 ساله و با تخصیص اعتبارات لازم،سامانه های نوین آبیاری در سطح 4 میلیون هکتار اراضی آبی مستعد توسعه می یابد.
وی با تشکر از مجلس در اختصاص سالانه یک هزار میلیارد تومان برای اجرای سامانه های نوین آبیاری اضافه کرد:امسال اجرای سامانه های نوین آبیاری در سطح 250 هزار هکتار از اراضی پیش بینی شده است.
وزیر جهاد کشاورزی توسعه مکانیزاسیون را در حفظ امنیت غذایی و پاداری تولید مهم عنوان و تصریح کرد:در دولت یازدهم 2500 میلیارد تومان تسهیلات از طریق خطوط اعتباری بانک کشاورزی برای توسعه مکانیزاسیون بخش کشاورزی جذب شده و در ارایه تسهیلات مکانیزاسیون محدویتی نداریم.
حجتی تولید بذور و نهال مقاوم به تنش های خشکی را متکی به تحقیقات کاربردی و دانش بنیان دانست و افزایش تولید در بیشتر محصولات را ناشی از بکارگیری این بذرها و نهال ها الام کرد.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به مزیت های کشت های نشایی گفت:در کشت نشایی مدت زمان کشت حداقل یک تا 1.5 ماه و مصرف آب 25 تا 30 درصد کاهش می یابد و توسعه این کشت در برنامه های وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
وی توسعه گلخانه ها و کشت های فشرده را از دیگر برنامه های وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و افزود:مصرف آب در کشت های گلخانه ای در مقایسه با عرصه تا 10 درصد کاهش می یابد.
حجتی در ادامه با اشاره به تاثیر آبخیزداری در حفظ محیط زیست اظهار داشت:اجرای طرح های آبخیزداری در سطح 11 میلیون هکتار در افق 10 ساله برنامه ریزی شده که سالانه یک میلیون هکتار امکان اجرای این طرح ها وجود دارد.
وی با بیان این که اجرای طرح های آبخیزداری از جمله برنامه های اقتصاد مقاومتی وزارت جهاد کشاورزی است،تصریح کرد:با هر هکتار آبخیزداری ضمن تغذیه 500 مترمکعب آب سفره های زیرزمینی از فرسایش خاک جلوگیری می شود
وزیر جهاد کشاورزی اجرای طرح احیای 550 هزار هکتار اراضی خوزستان و ایلام را از دیگر طرح های محوری وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و افزود:تاکنون 200 هزار هکتار از این اراضی به بهره برداران تحویل شده است.
حجتی در ادامه مهار آب های مرزی و اجرای 46 هزار هکتار آبیاری با لوله در سیستان را از دیگر از طرح های در دست اجرای وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد و درباره حوزه باغبانی و گیاهان دارویی گفت که منحصر به فرد و در بازارهای جهانی دارای مزیت هستیم.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که در میان مدت می توانیم تراز تجاری غذایی کشور را به صفر برسانیم،یادآور شد:با افزایش تولید و صادرات محصولات کشاورزی وکاهش واردات،تراز تجاری غذایی کشور از منفی 8.1 میلیارد دلار در سال 92 به منفی 3.4 میلیارد دلار در سال 94 رسیده است.
وی تصریح کرد:علیرغم رکود سایر بخش ها، رشد اقتصادی بخش کشاورزی در سال 94 حدود 5.4 درصد بوده و در برنامه ششم متوسط رشد 45 درصدی برای بخش کشاورزی پیش بینی شده است.
حجتی با بیان این که تولید محصولات کشاورزی از 97 میلیون تن در سال 92 به 104 میلیون تن در سال 93 و 112 میلیون تن در سال 94 افزایش یافته گفت:با تنظیم سیاست های تجاری و بهبود تولید،واردات شکر از 2.5 میلیون تن در سال 88 به 521 هزارتن در سال 94 کاهش و تولید شکر در کشور از یک میلیون و 100 هزار تن در سال 92 به یک میلیون و 510 هزار تن در سال 94 افزایش یافته است.
وی ظهار امیدواری کرد:با توسعه کشت پاییزه چغندرقند و بهسازی کارخانه های قند در مناطق گرمسیری و معتدل در میان مدت نیازی به واردات شکر نخواهیم داشت.
وزیر جهاد کشاورزی در مورد گندم گفت: خرید تضمینی گندم از 4.8 میلیون تن در سال 92 به 6.7میلیون تن در سال 93 و 8.1 میلیون تن در سال 94 افزایش یافته و در سال 95 پیش بینی می شود 10 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری شود.
حجتی با مناسب توصیف کردن وضعیت ذخایر محصولات راهبردی، درباره صنعت مرغداری گفت:در حال حاضر در صنعت مرغداری کشور برای صادرات یک میلیون تن مرغ ظرفیت داریم.
وی افزود: پشتیبانی از نهاده ها، کاهش قیمت تمام شده و افزایش بهره وری در کاهش قیمت مرغ در بازار موثر بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی در زمینه تولید برنج اظهار داشت:به دلیل محدودیت های آبی، برنج باید فقط در استان های مازندران و گیلان کشت شود.
حجتی در زمینه افزایش تولید دانه های روغنی،گفت: طرح کشت کلزا در تناوب با گندم در حال اجراست و در افق 10 ساله برای دستیابی به خودکفایی 71 درصدی در تولید دانه های روغنی هدفگذاری کرده ایم.
وی توسعه سرمایه گذاری و تامین منابع مالی، تسهیلات ارزان قیمت،ایجاد زنجیره تولید،توسعه بیمه کشاورزی از الزمات توسه بخش کشاورزی عنوان کرد و افزود:نگاه به بیمه محصولات کشاورزی باید حمایتی باشد نه تجاری.
وزیر جهاد کشاورزی،توسعه تحقیقات و انتقال فناوری های نوین و تریج و آموزش مهم و ضروری عنوان کرد و افزود:امروز در هر مزرعه، کارشناس مسئول با آموزش و ترویج یافته های نوین را منتقل می کند و پاسخگوی کشاورزان است و آثار این اقدام با افزایش تولید و بهره وری مشهود است.
وی کشت فراسرزمینی را در راستای اقتصاد مقاومتی عنوان و تصریح کرد: در سطح 1 میلیون هکتار در حال مذاکره و عقد قرارداد است.
وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنانش در زمینه ثبت سفارش برنج گفت: براساس مصوبه شورای اقتصاد،ثبت سفارش برنج با مدت 3 ماه اعتبار و یک ماه قابل تمدید محدود شده و واردکنندگان علاوه بر تعرفه 40 درصد و 500 تومان مابه التفاوت برای ترخیص کالا از گمرک تا 31 تیرماه فرصت دارند.
وی با اشاره به سیاست های تجاری بخش کشاورزی یادآور شد:براساس آمار گمرک واردات برنج از 1.9 میلیون تن در سال 92 به 1.2 میلیون تن در سال 93 ،745 هزارتن در سال 94 و 191 هزارتن در سال 95 کاهش یافته است.
وی در مورد مشکلات دامداران گفت:سرانه مصرف شیر در ایران 100 لیتر و پایین تر از میاگین دنیا است که باید سرانه مصرف افزایش یابد.
وی خاطرنشان کرد:برای حل مشکل دامداران روزانه تا 800 شیرخام توسط تعاون روستایی خریداری و سپس به شیرخشک تبدیل و صادر می شود.
حجتی در زمینه سیب زمینی و سیب درختی اظهار داشت: پارسال 700 هزارتن سیب زمینی صادر شد ولی سود در صادرات محصول فرآوری شده است.
وی افزود:سالانه 3.4 میلیون تن سیب درختی در کشور تولید و دو میلیون تن مصرف می شود که برای حل مشکل باغداران،برخورداری از تعرفه پایین واردات موز را منوط به صادرات سیب کردیم و هم اکنون انبارها خالی شده است.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که تولید چای خشک از 20 هزارتن به بیش از 30 هزارتن افزایش یافته،گفت:صندوق توسعه سرمایه گذاری چای با 60میلیارد تومان اعتبار تشکیل شده و در دو سال گذشته چای سنواتی نداشته ایم.
حجتی در خصوص محصولات تراریخته نیز اظهار داشت:روغن وارداتی عمدتا تراریخته است ولی در داخل کشور محصول تراریخته تولید نمی شود اگر هم تولید شود باید در چارچوب قوانین باشد.