به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، همایش پیشگیری و مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی حنایی با حضور حجت الاسلام و المسلمین مهدی دری امام جمعه شهرستان حاجی آباد، علی خرم نسب فرماندار شهرستان حاجی آباد، مسعود گرگیج معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، الهام اسد پور مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، لاله بشیر زاده مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، مسعود رمضان پور رئیس اداره بحران و پدافند غیر عامل سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، سرهنگ حسین احمدی رئیس بسیج مهندسین کشاورزی سپاه امام سجاد(ع) استان هرمزگان، یعقوب محمد مرادی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان حاجی آباد به همراه دیگر همکاران ستادی و شهرستانی و بهره بردارن و نخلداران در محل سالن ارشاد شهرستان حاجی آباد برگزار شد.

 

یعقوب محمد مرادی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان حاجی آباد در همایش مبارزه و پیشگیری از آفت سوسک سرخرطومی حنایی گفت: هدف از برگزاری این همایش آموزش، شناسایی و مبارزه با این آفت است.

 

وی افزود: همچنین این همایش یک هشدار برای بهره برداران و نخلدارن است تا این آفت را جدی بگیرند و نکات پیشگیری را که مهم تر از درمان است را به طور جد در دستور کار خود قرار دهند تا دچار مشکل و بحران این آفت نشوند.

 

مسعود گرگیج معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان در خصوص ورود این آفت به استان گفت: این حشره آفتی است که بیشتر به دلیل انتقال پا جوش‌های غیر بهداشتی و بدون مجوز که به صورت غیر مجاز وارد کشور شده است به این استان سرایت و در نخلستان‌ها گسترش پیدا کرده است.

وی افزود: میزبان اصلی این حشره درخت خرما است اما این حشره در نخل‌ های زینتی و درختان نارگیل هم رشد می‌کند و به طاعون گیاهی هم شهرت دارد.

 

الهام اسدپور مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان گفت: خسارت اصلی آفت سرخرطومی در مرحله لاروی سوسک است که این حشره نابالغ با تغذیه از دسته‌های آوندی نخل، کانال‌هایی در جهت مختلف(بالا و پایین) ایجاد کرده و در اثر تغذیه متوالی این آفت، درختان حالت تشنگی از خود نشان می‌دهند.

 

وی افزود: شناسایی سوسک سرخرطومی حنایی خرما در نخلستان‌ ها زمان‌ بر است و معمولاً کشاورز زمانی متوجه وجود این آفت می‌شود که تنه نخل پوسیده است، بنابراین برای آگاهی از آلوده بودن نخلستان به این آفت باید از کارشناسان حفظ نباتات شهرستان و مراکز جهاد کشاورزی راهنمایی گرفت.

 

اسد پور بیان کرد: بازرسی منظم درختان خرما، استفاده از تله‌های غذایی و فرمونی، کنترل شیمیایی پیشگیرانه و درمانی، حذف نخیلات شدیداً آلوده، استفاده از روش شیمیایی به کارگیری سموم تدخینی توسط افراد باتجربه و کارشناسان کشاورزی، رعایت اصول قرنطینه اعم از ممنوعیت نقل و انتقال اندام‌های گیاهی و پا جوش های آلوده از شهرهایی که نخلستان‌ های آن ها آلوده به این آفت است و همچنین بالا بردن حاصل خیزی خاک نخلستان و آبیاری به موقع از مهمترین راه‌های پیشگیری و مبارزه با این آفت است.

 

علی خرم نسب فرماندار شهرستان حاجی آباد در این همایش ملی مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی حنایی گفت: با توجه به مهم بودن پیشگیری و کنترل آفت،‌ جا به‌ جایی هر گونه پا جوش‌ آلوده ممنوع است و باغداران برای ساماندهی وضعیت نباید نهال خرما و پا جوش بدون هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات شهرستان و پایش آن جابه جا کنند، تا بتوان از گسترش این بیماری جلوگیری شود.

 

عبدالنبی باقری کارشناس مرکز تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان در خصوص شناسایی آفت و نحوه خسارت آن به نخیلات گفت: آفت سرخرطومی حنایی خرما ۱۸ رنگ متفاوت دارد که نسبت به آب و هوای هر منطقه رنگ این آفت متفاوت است.

 

وی افزود: این آفت حدود ۲۰۰ عدد تخم میگذارد و شکل آن به صورت دوکی شکل است.

 

باقری عنوان کرد: این آفت علاوه بر خسارت مستقیم از طریق تغذیه لارو در تنه درخت، عامل ورود عوامل قارچی و باکتریایی به داخل تنه شده که در صورت عدم مبارزه به موقع، باعث مرگ درخت می‌شود.