معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با بیان اینکه یک هزار هکتار طرح گلخانه ای در دست مطالعه و توسعه است، گفت: سطح گلخانه های استان در افق 1404 به پنج هزار هکتار خواهد رسید.

 

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، مهدی ترابی با بیان اینکه گلخانه یک روش مناسب برای تولید محصولات است و می تواند تا 10برابر سطح تولید محصولات را افزایش و به همین میزان در مصرف آب صرفه جویی شود، اظهار کرد:  در این بخش تولید خوبی داشتیم بطوری که در سال 57 کشت گلخانه ای در استان وجود نداشت و در حال حاضر 285هکتار گلخانه در استان بصورت آماده بکار داریم و بیش از هزارهکتار هم در دست مطالعه و توسعه هست که تا پایان سال برای شروع  فعالیت آن ها با بهره برداران به هماهنگی خواهیم رسید؛ همچنین سطح گلخانه های استان در افق 1404 نیز به پنج هزار هکتار خواهد رسید.

افزایش 9 برابری تولید گندم 

وی مهمترین هدف این معاونت را در حوزه زراعت خودکفایی کشور در محصولات استراتزیک و مهم مانند گندم و کلزا برشمرد و افزود:  در این میان توجه ویژه ای به استفاده بهینه از آب و افزایش تولید خواهیم داشت که این امر به طور قطع افزایش بهره وری و عملکرد و نیز کاهش هزینه ها و سودآوری بیشتر را برای بهره برداران و کشاورزان بدنبال خواهد داشت.

ترابی گفت: افزایش 9 برابری تولید گندم در استان در مقایسه با سال 57، بخشی از دستاوردهای مهم استان است که طی این سال ها زمینه خودکفایی گندم در کشور را تسهیل کرده است.

افزایش چهار برابری تولید خرما 

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با اشاره به سطح عمده ای از باغات استان که به کشت نخیلات اختصاص دارد، نقش درخت نخل و خرما را در اقتصاد و معیشت خانوارها در سطح استان مهم توصیف کرد و گفت: ارقام تازه خوری، صنعتی،  خشک، آجیلی و صادراتی از جمله ارقامی است که در استان کشت می شود و طرح های الگویی، ترویجی و تحقیقاتی در زمینه معرفی ارقام جدید نیز در حال انجام است.

وی، همچنین فراوری این محصول در استان را  عامل ارتقاء کیفی ارقامی مانند خرمای «پیارم» و «خاصویی» برشمرد و گفت: خوشبختانه خرما در بحث صادرات از جایگاه ویژه  ای برخوردار است و باغداران بسیار تمایل دارند که نسبت به توسعه نخیلات خودشان اقدام کنند.

ترابی، میزان تولید خرما در سال 1397 را 140هزار تن عنوان کرد و گفت: این آمار در مقایسه با امار برداشت 32 هزار تنی سال 57، با افزایش تولید چهاربرابری همراه بوده است.

 

افزایش 13 برابری تولید مرکبات

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، لیموترش، پرتقال، نارنگی، لیموشیرین و گریپ فروت را از مهمترین ارقام کشت شده مرکبات در استان عنوان کرد و گفت: جایگاه ویژه مرکبات در استان بر هیچ کس پوشیده نیست اگرچه ما طی این سال ها با مسائل و مشکلات عدیده و مختلفی در حوزه مرکبات مثل آفات و بیماری ها مواجه شدیم اما سعی بر آن بوده که عملکرد در واحد سطح و کیفیت محصولات تولیدی را افزایش دهیم.

وی افزود: سورتینگ و بسته بندی مرکبات و تغییر عملیات پس از برداشت باعث شده این محصولات در بازار داخل و خارج از کشور جایگاه خوبی داشته باشند.

ترابی، نباتات گرمسیری نظیر انبه را بخش دیگری از باغات استان برشمرد که به علت آب و هوای خوب استان، تلاش زیادی در راستای توسعه کشت این محصول و برخی دیگر از نباتات گرمسیری توسط معاونت بهبود تولیدات صورت گرفته و گفت: در حال حاضر تلاش داریم ارقام جدید و خوب پیوندی را ترویج دهیم و با ورود ارقام با کیفیت تجاری دنیا به استان هرمزگان، زمینه  ورود به عرصه بازارهای بین المللی این محصولات را تسریع و تسهیل کنیم.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه مجموعه باغات استان بسیار قدیمی است و بازدهی اقتصادی چندانی ندارد، طرح اصلاح و  نوسازی باغات را اجرا کردیم و با اجرای این طرح، ضمن اینکه میزان اقتصادی شدن را به این باغات بر خواهیم گرداند، باغ ها جوان سازی می شوند و مدیریت مناسبی در مصرف آب خواهیم داشت.

ترابی افزود: بر اساس آمارهای موجود میزان تولید مرکبات استان در سال 57، 28هزار تن بوده و در سال 97 این میزان به 365هزار تن رسیده است که افزایشی 13 برابری داشته است.

 روش های نوین مبارزه با آفات و بیماری ها  را ترویج کرده ایم

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، همچنین گفت: برای پشتیبانی دو بخش زراعت و باغبانی، فعالیت خوبی را از سالهای قبل و طی سال جاری داشتیم و با پایش محصولات و نظارت بر تولید آنها، سعی می کنیم کمترین خسارت آفات و بیماری ها به این محصولات برسد و کیفیت محصولات ما افزایش پیدا کند.

وی گفت: تولید محصول سالم در دستور کار بخش حفظ نباتات است و با نظارتی که بر باغات و مزارع ما میشود میزان مصرف سموم را به کمترین حد خود رسانده ایم تا محصولات با سلامت بیشتری به دست مصرف کننده برسد.

ترابی، «مبارزه بیولوژیک»، «استفاده از حشرات مفید» و «روش های نوین مبارزه با آفات و بیماری ها» را از اولویت های بخش مبارزه با آفات این معاونت عنوان کرد و افزود: ترویج و توسعه این روش های سالم بین باغداران و کشاورزان توسط مروجین این بخش در حال انجام است.

فرآیند گذار از کشت سنتی به صنعتی تسهیل شده است

وی،  با تأکید بر نقش مهم مکانیزاسیون در افزایش تولید و بهره وری بخش زراعت و باغبانی، گفت: در این بخش ما افزایش استفاده از ماشین های کشاورزی و ابزاری که می تواند برای گذر از کشت سنتی به مکانیزه کمک کند را در اختیار کشاورزان قرار داده ایم.

ترابی افزود: در این زمینه اعتبارات و تسهیلات خوبی به کشاورزان تخصیص داده شده و روش های نوین مکانیزه شدن نیز به آن ها آموزش و ترویج داده  شده و با افزایش ضریب مکانیزاسیون شاهد افزایش تولید در واحد سطح، سودآوری بیشتر و کاهش هزینه های تولید خواهیم بود. 

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، گفت: ما طی این سالها علی رغم دست و پنجه نرم کردن با خشکسالی توانستیم به گونه ای این مسائل را مدیریت کنیم تا تولید در واحد سطح را افزایش دهیم و در سال جاری گروهی را برای پیگیری و تعیین واحد سطح به مناطق مختلف اعزام کردیم که خوشبختانه خبرهای بسیار خوبی داریم از اینکه عملکردمان در واحد سطح در بسیاری از محصولات باغی و زراعی افزایش پیدا کرده است.

وی اضافه کرد: با اجرای طرح اصلاح الگوی کشت توانستیم مدیریت مناسبی بر ارقام کشت شده و کاهش مصرف آب و استفاده بهینه از آب در راستای تولید داشته باشیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان ، افزایش سه برابری ضریب مکانیزاسیون، افزایش 65درصدی درجه مکانیزاسیون کشت گندم و افزایش 100درصدی درجه مکانیزاسیون در محصولاتی مثل ذرت دانه ای، سیب زمینی و جو را از مهمترین دستاوردهای این بخش عنوان کرد.